Results 1 to 12 of 12

Thread: A18 causing complete crash

  1. #1
    Refugee
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    A18 causing complete crash

    A18 is causing a complete crash of my desktop after a few minutes of playing. I can't figure out what is causing it and it has been doing it since A18 was in experimental. I get on a server, move around a little bit, and then entire PC locks up completely to where I have to manually power it off and back on. Nothing shows up in the event viewer other than Kernal error which is just telling me there was an improper shut down. My pc is pretty good and this is the only game that this happens. I can turn on my 5 year old laptop and play for hours without an issue. I have a few hundred hours on this game and I've never had this issue up until A18. I've tried pretty much everything I can think of but it's hard to really troubleshoot when I have no type of crash report.

    My specs:
    I9-9900k
    RTX 2070 8 gb
    16 Gigs G skill ripjaws 3000MHZ

  2. #2
    Community Moderator SylenThunder's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    SE Michigan, out in the sticks.
    Posts
    8,794
    Rep Power
    1
    Sounds like a failing PSU.

  3. #3
    Refugee
    Join Date
    Oct 2019
    Posts
    9
    Rep Power
    0
    I am having the same issues as you. what settings are you running? I've experienced your issues when i was on 1440 ultra settings i was getting 50-60 fps. I turned my settings down to 1080 high, 120-140 fps and so far i haven't locked up. I'm still trying to figure out of the issue is psu or gpu.

  4. #4
    Refugee
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    It was on 1440 ultra when it first happened and I've been messing with different settings since. Even at 1080 on the lowest setting it still does it. If if was a failing PSU it would have errors with other games as well, which my PC does not. I mean we played Modern Warfare for about 12 hours straight with no issue beside crappy gameplay. I stress tested my GPU and CPU together with Furman and Prime95 and still no issues what so ever. It's only this game and it happens every time I play it no matter what.

  5. #5
    Community Moderator SylenThunder's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    SE Michigan, out in the sticks.
    Posts
    8,794
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by Coltifus View Post
    If if was a failing PSU it would have errors with other games as well, which my PC does not.
    Sorry, but this is far from true. No other game out there pushes your hardware to the limits 7 days does. We've found more faulty power supplies than I can count.

  6. #6
    Refugee
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    So you're saying that 7 days to die is the more intensive game out there on PC hardware even on lowest settings? I just can't see that as feasible. I mean the game is great and all but it's never been resource heavy on any of my other systems. I can play it all night long on my 4 year old lap top. Sorry but failing PSU is just a default answer. I mean I have literally tried to get my PSU to fail using multiple stress tests at the same time and it still doesn't reproduce what happens when I play 7 days. My temps on low settings never get above 50C on cpu and 60c on gpu and there's no type of thermal or power throttling.

  7. #7
    Reconstructionist Beelzybub's Avatar
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    554
    Rep Power
    1
    The game writes a log continuously, so it should be there even if you've crashed.
    Any errors in the windows event log?
    Maybe it's a driver issue.
    Are you overclocking?

  8. #8
    Colony Founder Cadamier's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Winnetka, CA
    Posts
    1,090
    Rep Power
    1
    Well - I have been a PC Technician +30 years. It can well be a failing PSU, or a number of things.
    Please note that this game - although as of Alpha 18.1 (b155) it has had some optimizations it isn't truly optimized and I'm pretty sure that even with high end systems it is demanding resource wise. I run a I7-4790K with a 980TI and I can get good frame rates in A18.1 (b6) from 60/70-ish towards +120FPS. A lot of systems only run with one or two SSD's/HD's... An optimal setup would be to have at least 2 SSD's and one HD. OS & Game/Steam on SSD's and Swap on HD. Ideally all on SSD's is preferred to maximize system speed.

    If you'd like to continue troubleshooting please read the stickies and gather that data and re-post to this thread please. SylenThunder and/or others and myself are glad to help.

  9. #9
    Refugee
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    So quick update, I took out my PSU and put it in my old desktop and was able to play for about an hour with no issues. Put it back in my new desktop and 5ish minutes, pc locks up. I went ahead and bought a new PSU, 800w 80+ gold, fresh install of windows. 7 days is the only game installed it and I load into a game run around for about 30 seconds and locks up yet again. At the time of crash GPU was at 50% usage at 67C, CPU was at 38% usage 55C. I think it's time I just pick this game up on the shelf as much as I enjoy it, this game isn't worth the headache.

  10. #10
    Reconstructionist Beelzybub's Avatar
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    554
    Rep Power
    1
    Don't give up! Lots of players are enjoying this game. I run it on Win 7 no problem.
    Just post your log, like we've asked. There may be something in there that
    gives us a clue to your problem.

    Have you tried cleaning the game settings from the Launcher?

  11. #11
    Refugee
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    I don't have a crash log anywhere in my 7DTD folder or My games folders. I have an output log but that's all I can find. Pastebin isn't working right now so i'll get to it when I can.

  12. #12
    Refugee
    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    I am having the same issue as above. not sure if i need to start a new thread or continue in this one. But my log is
    https://pastebin.com/u1fFX9WM

    I have tried Re-installing the game. I even went as far as reinstalling steam just to make sure all the files were gone. It is happening in every game. Single player and Multiplayer as well as server. havent tried with the Anticheat turned off but i will do that now.

    As soon as i start the game i can play for about 2-3 minutes and then it just shuts down. I have tried to uninstall the Video drivers and reinstall them fresh. I have tried to Roll back the drivers. my system info is:

    Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    CPU
    Intel Core i9 @ 3.60GHz 94 C
    Kaby Lake 14nm Technology
    RAM
    64.0GB
    Motherboard
    EUROCOM SKY X7C (U3E1)
    Graphics
    Generic PnP Monitor ([email protected])
    4095MB NVIDIA GeForce GTX 1080 (CLEVO/KAPOK Computer) 43 C
    Storage
    1863GB Samsung SSD 860 EVO 2TB (SATA (SSD)) 38 C
    931GB Samsung SSD 970 EVO 1TB (Unknown (SSD))
    29GB SanDisk Cruzer USB Device (USB )
    Optical Drives
    No optical disk drives detected
    Audio
    High Definition Audio Device

    The game was running fine a couple days ago then this just started all of a sudden and i haven't been able to play since. It is a work laptop so some windows updates may have been done when it stopped working but i am not 100% sure and i cant turn them off.

    My version of the game is 18.1 B8 i think.

    Doesnt seem to be any other problems just turns off.
    Last edited by Tinker; 1 Week Ago at 05:45 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •