Page 1 of 21 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 307

Thread: [Known Issue] Terrain Rewriting (MD5 Issue)

  1. #1
    Awesome Incarnate Clare's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Navezgane
    Posts
    7,566
    Rep Power
    1

    [Known Issue] Terrain Rewriting (MD5 Issue)

    NOTE: THIS IS AN INFORMATIONAL POST ONLY!
    - IF YOU WISH TO SHARE YOU INFORMATION ABOUT THE ERROR YOU EXPERIENCED, PLEASE DO SO BELOW
    - IF YOU HAVE A QUESTION FOR ME, OR WISH TO REPORT A BUG I WILL LIKELY MISS IT AS I DO NOT CHECK THIS THREAD OFTEN OR CHASE THINGS HERE
    - IF YOU WOULD LIKE A DIRECT RESPONSE OR DIRECT CONTACT, PLEASE CREATE A NEW THREAD IN THE MAIN BUG REPORTS SECTION. ANY DEVELOPMENTS WILL BE UPDATED HERE AND IN "NEWS AND ANNOUNCEMENTS"


    [STATUS: LOGGED - IN PROGRESS]

    Note: This issue can occur all over the world, but it is most noticeable when a base is wiped.

    A strip of the terrain may have some trouble loading and it defaults to the Day 1 state.

    There are no known workarounds, however the odds of it happening in the same area twice, is very small.

    EDIT: It appears it is becoming more common and repeating in areas since the original post was made.

    POTENTIAL WORKAROUND:
    Player IBKillingFools has mentioned that hard resetting console after as crash has helped them avoid MD5 errors.

    -------------------

    UPDATE: The below message was given to me to pass onto you guys in regards to the issue with terrain regeneration.
    The team call them MD5 errors - we've been calling then terrain rewrites and regens on the forums and this is where an area can revert to the Day 1 state.

    Hi all!
    We know you’ve been encountering a few MD5 errors recently and we wanted to explain a bit about them and what we’re doing to combat them.
    Unfortunately, MD5 errors have a large number of different causes. In essence, though, they flag any part of a saved game’s map that is different than the world generation algorithm expects it to be. This can happen when the game crashes while it’s trying to save or if any of the changes we make or features we add impact the terrain generation pipeline. As we work to improve the game’s stability and fix any issues we find, you should encounter these MD5 errors less and less.
    This has been—and will continue to be—an ongoing focus of ours. We really appreciate your patience and understanding as we work to improve your experience with 7 Days to Die.


    --------------

    UPDATE: We've recieved some reports of POIs changing from one to another. This is possibly caused by an MD5 error triggering in the area. The team are investigating this possible MD5 trigger now too.

    --------------

    UPDATE: A lot of players have asked about adding in a manual save option to the game. Which this sounds like a simple task that could temporarily help the issue. This is not as simple or temporary as it may seem. Not only would the UI need to changed to accommodate this new option but the team would need to dig into the core code of the game and change how the game saves. They would also need to work on how the game saves to the consoles and be sure Sony and MS approve of this. This is something that would take a considerable amount of time and resources. Afterwards the game still has the MD5 errors. It may not seem like it, but it is actually a lot quicker to hunt and fix the MD5 errors rather than digging into the core of the game and changing something so big.

    Side note: Roland made a good point that adding a manual save also changes the design of the game and changes how it is played - Possibly one of the reasons manual save option was not added to PC. So if this was added in it would likely be removed afterward, which again is digging back into code to undo all that was done.

    -----------

    Update: 04/08

    Copy of post: [04/08] Message from the Team - MD5 Info

    Hi all,

    Below is a message from the team regarding MD5 Errors

    First, let us say thank you for your patience as we work through the issues with MD5 resets. We are continuously looking for ways to improve stability and tracking down causes for MD5 resets is at the forefront of those efforts. To help us track down these issues, we’ve added analytics to the game to capture as much data as possible when an MD5 mismatch is detected. With this data, we have been able to find and fix several causes of MD5 errors. In the last few patches, we submitted fixes for several of these issues and the early results from analytics shows that the number of MD5 errors has decreased dramatically. That said, we will continue tracking these issues and look for ways to fix them as we find them. Once again, thank you for your patience and for being an awesome community.

    Thank you guys for continuing to pass on your MD5 error info, I would recommend those who want to share their details continue to do so, having information from all sides gives us more chances to catch and fix these issues!

    Thanks,
    Clare

    ------------

    UNOFFICIAL WORKAROUND - USE WITH CAUTION AND AT OWN RISK - https://7daystodie.com/forums/showth...-wipes-resets)
    Last edited by Clare; 08-15-2017 at 02:44 PM. Reason: Updated Title

  2. #2
    Refugee
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Wipe out

    This is very frustrating so whichever game mode we use we run the risk of losing builds with all of its contents?

  3. #3
    Refugee
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    1
    Rep Power
    0
    Hello all.

    I know this is a known issue, just had it occur so I wanted to add my details to hopefully assist QA.

    Platform: XB1 digital download.

    World: Single Player. Random Gen.

    Settings: All default with two exceptions (18 hours daylight, 60 minute days

    Character: Chang
    Day: 53
    Time: appx 20:00

    Summary: World terrain reset to day 1 state, wiping out player made structures.

    Details: While digging a 3x3 hole straight up from appx 20 blocks deep, the game crashed as I hit the surface. However, instead of just instantly dropping me, the game seemed to hitch for appx 10 seconds and as I attempted to pull up my inventory I appeared to have a UI bug where the inventory screen came up, but did not actually show my inventory. Then the game crashed. I have never experienced that UI bug during crashes before. May be a coincidence but I thought it was worth pointing out.

    Upon rebooting my character was standing in the same location and the last 4 or 5 blocks I had placed were rolled back/not there. They were placeable however and I was able to complete my structure. At this point I noticed my other player made structure which stood roughly 10-15 blocks away had been essentially cut in half. Part of it stood as it had been, part of it was reset to day 1 (loot able objects had returned that I had removed, etc).

    Underneath this structure was a cave I had built that had storage and this was cut in half as well. Part remained with my player made objects, part was reverted to solid underground blocks.

    I reloaded the game and the world was still in the reset state.

    I believe that is all the detail I can provide, if clarification is needed please let me know. Thank you for all the work you guys and gals do on this project.

  4. #4
    Awesome Incarnate Clare's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Navezgane
    Posts
    7,566
    Rep Power
    1
    Thank you for your info SaucyJack, I shall pass it onto the team!

    Clare

  5. #5
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    XBOX One Game Wipe

    Just wanted to add my frustration. I've had four games in which terrain was wiped. I can't share specifics (location, days, settings) because I've deleted every single map since I'm only allotted four game saves. Besides, I can guarantee the settings have been different every time. What I can tell you is, I had specific items such as forge, cement mixer, workbench, multiple safes, storage containers, many guns, nail gun, augers, chainsaws and minibikes to name a few. Now, not all of the area was wiped but it centered around the areas that required a lot of rendering and map generation. So basically, my main area of operations.

    This is a major issue that needs fixed. I'm on a fixed budget and even a reasonably priced game requires saving for purchase. I've also encouraged others to invest their money and time in this game. I can also tell you that I played consistently with 6 other XBOX live users who will not touch this game anymore due to the same issues. This game has tons of potential and the developers would be fools to settle on an unfinished product. I'm not accusing the developers of this but I've seen it done before. This is why so many studios come and go and only the strong survive. I have a solution but not sure if it's feasible. Offer multiple save points. Allow me to load a stinking save point that occurred before the game crash. Otherwise I'm done with 7 days to die and will not support this developer in their future endeavors. Please don't waste my time or money. I'm patient but not a fool.

  6. #6
    Refugee
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    actually ,it happens often in same area. my friends and i have learned to move base once it has happened because it does affect the same area more than once. if possable can we get a cause of fill in ,so we can stop doing whatever triggers it till a fix is found?

  7. #7
    Awesome Incarnate Clare's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Navezgane
    Posts
    7,566
    Rep Power
    1
    Unfortunately because it occurs when the game has trouble loading an area, it is not necessarily something the player has done to trigger it. For example some players notice it after a crash.

    The team are making progress on this however and are working on making sure they are grabbing all potential causes of the issue.

    Clare

  8. #8
    Refugee
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    8
    Rep Power
    0
    ok that makes sense ,kinda wish there was a trigger so we could avoid it lol

  9. #9
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by Clare View Post
    Unfortunately because it occurs when the game has trouble loading an area, it is not necessarily something the player has done to trigger it. For example some players notice it after a crash.

    The team are making progress on this however and are working on making sure they are grabbing all potential causes of the issue.

    Clare
    If the teams are making true progress with a fix for this issue, please pass on that there are users out there that truly appreciate their dedication to delivering a quality product.

  10. #10
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    What can you do for me ?

    I'm french and i'm having same problem on my party. For the second time and i spent like many other players lot of hours ( more than 120 hours)... I don't ask you to tell me it's really happening to other players. I've seen it's 'known' issues. I just want to know what you can really do for me, like find a way to refound all of our creations/equipements etc or if you can't how could i have my money back please ?
    I understand your work and that you are trying to do the best, however you have to get your responsabilty on players and then i'm simply asking you to explain me how can i get refound ?
    Sorry for my english... Hope i've been enough clear with the words i"ve used...
    Thanks...

  11. #11
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Part of base rest

    Im hosting a private multiplayer game on xbox one. Its a Navezgane. Our base is the hardware store just outside Diersville. Two of the four were out scavenging while another buddy were doing odds and ends around the base. My game just crashed which has also been a big issue that occurs several times a day when we play, i load back in and id day a 10 by 10 chunk of the building and its surroundings reset to how it was day 1. Our trench full of spikes gone. Walls down graded. But the worst of it was the furnace full of materials, the box full of materials for the furnace including the 10k of concrete mix, the concrete mixer, and work bench are all gone. Its 19:00 day 35 and we are completely exposed to the horde with no way to fix it quickly because we lost all the materials to fix everything. Though it could have been a lot worse for us, we did lose a lot of progress. Its depressing to spend days playing a game and to just have hours of progress ripped away from you. Please fix this asap! I honestly don't want to play till then in fear that ill lose more of my loot and base.

  12. #12
    Banned
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    8
    Rep Power
    0

    Needs to be fixed now!

    This is getting ridiculous!! Reading these posts make me so sad!! I'm sick of losing hours upon hours of hard work. This game is stressful and always tense. I have lost 5 worlds now! Day 39, Day, 40, Day 67, Day 107, and Day 33. All on 120 minute days. Nomad diff, max spawn. This is a massive problem on Xbox one and it needs to be fixed asap. 7dtd was not ready for a console release and I'm regretting ever buying the game. I'm so sad about everything I've lost in this game. Please guys. Please fix this problem. You guys are so awesome and you have made the best game ever but this problem is really bad. Every second I'm playing I can't enjoy the game because all I'm doing is waiting for it to crash and delete my world. I know you're all working really hard but this problem should be at the very top of the priority list

  13. #13
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    My workaround

    I run the host on 2nd xbox. 1 to 3 other players. If we all exit session, and I restart the game on host xbox every ONE HOUR, I do not have problems. Complete exit of game, shut down game then restart it. Just exiting on host will not save it, must completely shut down game. It has to be every hour. Literally had an area reset by going over by 10 minutes. I have over 24 hours real time in game sticking to this without incident.

    BUT PLEASE FIX!

  14. #14
    Refugee
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Corner of Base disappeared and I can't rebuild on this spots

    I play on PS4 and use Navezgame

    I destroyed the barn at the farm and build my 9x9x6 bunker there. All blocks have been upgraded to Steel. My forges and bedroll are stored at bedrock below the base (thankfully). Last night I was playing and went up to my base on day 69 at 4:00 and went to the rooftop to see if there were any zombies in the area. The base began to collapse. An entire corner of the base (next to my vault door) has been removed. I cannot rebuild on those spots as the blocks (wooded frames, concrete blocks, etc.) collapse and break as soon as they are placed. I need to now abandon this base as zombies can walk in with no defenses as I am unable to fortify this base any longer.

    Would be great to see this fixed as I am not out loads of Forged Steel

  15. #15
    Refugee
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Nevezgane
    Posts
    15
    Rep Power
    0
    I've had this happen to me 3 times so far. Each time I had just completed a TOTALLY fortified base, I RE-acquired a lot of guns, ammunition and food supplies and the map where my bases are reset to Day 1. It's BRUTAL! And I pretty much play by myself 98% of the time so that much progress takes quite a long time.
    I'm probably not playing this game again until I hear that a fix has been implemented. Once it has, feel free to send me a game invite! GT same as my username: LastDon6585.
    Good luck, and fingers crossed for a fix soon!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •