Page 2 of 256 FirstFirst 12341252102 ... LastLast
Results 16 to 30 of 3834

Thread: Hal's Prefab Editor

  1. #16
    Refugee
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Belgium
    Posts
    11
    Rep Power
    0
    Many thanks for sharing this

  2. #17
    Zombie Hunter Sho'nuff's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Somewhere around Chicago
    Posts
    418
    Rep Power
    1
    Great tool Hal and many props to Aussie, both of these editors are great. It is nice that they share some things in common, because then it isn't confusing if you wanted to switch between them. Still trying to get used to the block orientation though, any tips? Also, just curious if there is a way to leave empty space that will not be filled up by preexisting world. Wanted to make a basement and I understand by changing the coords I can sink my prefab but the basement is always full of existing terrain. Sure would hate to have to shovel every time I reset my regions. Again great job!

  3. #18
    Colony Founder HAL9000's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    1,871
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by Sho'nuff View Post
    Still trying to get used to the block orientation though, any tips? Also, just curious if there is a way to leave empty space that will not be filled up by preexisting world.
    Hi Sho'nuff,

    I'm just as confused with the orientations lol. I thought I had it figured out but apparently not! It looks like different blocks use the same orientation differently so it's just a case of knowing which is which. There's a cheat sheet that RKillah has done here that might help. Hopefully one day all the blocks will be mapped and then I can add the information into the editor.

    For your basement there's a checkbox on the right hand side called "Copy Air Blocks". Make sure that has a tick in it and it should make your basement the way you want it. If it doesn't let me know and I'll check the editor.

    Hal

  4. #19
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    I have a few questions / ideas Hal.
    Considering you're working on the player claim with the editor.

    I watched the video, noticed you mention admin determined grid sizes and how the saving / loading works. (Love this by the way)

    Ok here we go:

    Add in a "claim preview" command. This command opens the prefab editor with the chunk designated by the grid size the admin chosen and determined by player location at time of command usage. This shows the player exactly what they're about to get when they press claim. (I realize you said bedrock to sky, which is great. I just thought having the ability to view prior to saving would be sweet) Since without a preview, the player may inadvertently get a small piece missing from their selected area, might be worth adding (I'd love to have this feature myself).

    Since you already are saving off a grid that can be loaded back into the game. Can you not save the format as a prefab? Or add this as a feature? I'd love to be able to walk around, pick my spot, and modify what I chose in the editor (maybe this is just my creative side enjoying your tool, but it is worth asking. Again, I'd love to have this feature myself)

    --------
    Bugs noticed in the current editor (Already showed you the one, I have another now)
    When I click on backup manager and any button inside the backup manager I get the same error as I pasted yesterday.
    Is this portion still being worked on? No big, just thought I'd bring it up as I would love the backup manager to be tied into the Editor itself. Just to create backups without having to manually copy files while modifying my current files.

    ---------------
    Great work as always.
    Cheers bro


    For laughs... my name isn't Dave when I click on the World Editor and Byte Replacer ;0)
    Just had to be a smart @ss and put it. ;0)
    Last edited by DarkNightsComing; 04-03-2014 at 01:33 PM.

  5. #20
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by Sho'nuff View Post
    Great tool Hal and many props to Aussie, both of these editors are great. It is nice that they share some things in common, because then it isn't confusing if you wanted to switch between them. Still trying to get used to the block orientation though, any tips? Also, just curious if there is a way to leave empty space that will not be filled up by preexisting world. Wanted to make a basement and I understand by changing the coords I can sink my prefab but the basement is always full of existing terrain. Sure would hate to have to shovel every time I reset my regions. Again great job!
    Quote Originally Posted by HAL9000 View Post
    Hi Sho'nuff,

    I'm just as confused with the orientations lol. I thought I had it figured out but apparently not! It looks like different blocks use the same orientation differently so it's just a case of knowing which is which. There's a cheat sheet that RKillah has done here that might help. Hopefully one day all the blocks will be mapped and then I can add the information into the editor.

    For your basement there's a checkbox on the right hand side called "Copy Air Blocks". Make sure that has a tick in it and it should make your basement the way you want it. If it doesn't let me know and I'll check the editor.

    Hal
    Another idea if you're really interested Sho'nuff.

    Choose the block styles you'll be using and create an empty prefab.
    Drop a copy of each block style with the orientation in the drop down list (from top to bottom so you keep a steady rhythm and know what direction was what)
    Plop the prefab in game and examine the different orientations.

    I know this is something most would not wish to tackle, but it is an idea if you really feel froggy.

    PS If you do this, make sure you have a lankmark in the prefab that shows you a common N, S, E, W just so you have a way to verify your orientation as sometimes my prefab rotates depending on if I import it or am just putting it in game straight forward.
    Last edited by DarkNightsComing; 04-03-2014 at 01:41 PM.

  6. #21
    Colony Founder HAL9000's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    1,871
    Rep Power
    1
    Hi Dark,

    "claim preview" command

    For this to work you'd need access to the server file system as it only exports locally to a file. I could send it in a chat message but until PM is an option the whole sever would get the message which would be annoying for others and bandwidth intensive. Exporting also freezes the server and while it's pretty quick now (was 10-15 seconds down to ~1) it could be used to grief by spamming. I'm leaning more towards letting the admins have the control and they can manage the players.

    However there's a new feature in the latest build where when you claim you can have a small gravel wall built on the edge of your land so you know where the protection stops.

    i.e.

    bbb claim home wall

    Would save the area called "home" and build the wall. If you don't specify "wall" it just claims the area.

    ---
    "Can you not save the format as a prefab? Or add this as a feature?"

    Yep admins can now export any area that's saved by themselves or another player and open it up in the prefab editor to save as a tts file. The new editor now also lets you remove layers, rows and columns, flip horizontally and vertically and rotate if it's a square prefab so you can edit it to the right size/layout before saving. I've no plans for re-inserting an export file at the moment but if it's something people want and I have the free time to do it I don't see a reason why it can't be done.

    ---

    "Bugs noticed in the current editor"

    Thanks for the heads up. I've tried to re-create and couldn't so I may have already fixed it in the latest build but when you check the next version out see if you can do it again.

    Yeah the manager is still being worked on. It now lets you control the backups/areas over FTP too for those that have a rented server with only FTP access. There's plans to allow the editor/backup software to talk to the server and send commands like save/load etc but it'll be a while before they're added.

    As TFP have stated they're going to be introducing their own land claim system soon I think this mod is going to be redundant. I'm just having some fun finding out how to play with the engine to see what's possible.

    Oh and the "Dave" thing - HAL 9000 is a character from some books by Arthur C Clarke (and a Kubrick movie) and one of his lines is "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that." it's just meant as a joke for those who have read the books


    Hal
    Last edited by HAL9000; 04-03-2014 at 02:30 PM.

  7. #22
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by HAL9000 View Post
    Hi Dark,

    "claim preview" command

    For this to work you'd need access to the server file system as it only exports locally to a file. I could send it in a chat message but until PM is an option the whole sever would get the message which would be annoying for others and bandwidth intensive. Exporting also freezes the server and while it's pretty quick now (was 10-15 seconds down to ~1) it could be used to grief by spamming. I'm leaning more towards letting the admins have the control and they can manage the players.

    However there's a new feature in the latest build where when you claim you can have a small gravel wall built on the edge of your land so you know where the protection stops.

    i.e.

    bbb claim home wall

    Would save the area called "home" and build the wall. If you don't specify "wall" it just claims the area.

    ---
    "Can you not save the format as a prefab? Or add this as a feature?"

    Yep admins can now export any area that's saved by themselves or another player and open it up in the prefab editor to save as a tts file. The new editor now also lets you remove layers, rows and columns, flip horizontally and vertically and rotate if it's a square prefab so you can edit it to the right size/layout before saving. I've no plans for re-inserting an export file at the moment but if it's something people want and I have the free time to do it I don't see a reason why it can't be done.

    ---

    "Bugs noticed in the current editor"

    Thanks for the heads up. I've tried to re-create and couldn't so I may have already fixed it in the latest build but when you check the next version out see if you can do it again.

    Yeah the manager is still being worked on. It now lets you control the backups/areas over FTP too for those that have a rented server with only FTP access. There's plans to allow the editor/backup software to talk to the server and send commands like save/load etc but it'll be a while before they're added.

    As TFP have stated they're going to be introducing their own land claim system soon I think this mod is going to be redundant. I'm just having some fun finding out how to play with the engine to see what's possible.

    Oh and the "Dave" thing - HAL 9000 is a character from some books by Arthur C Clarke (and a Kubrick movie) and one of his lines is "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that." it's just meant as a joke for those who have read the books


    Hal
    "bbb claim home wall" <-- love this, thank you

    "The new editor now also lets you remove layers, rows and columns, flip horizontally and vertically and rotate if it's a square prefab so you can edit it to the right size/layout before saving." <-- Now, I'm definitely looking forward to the new update... how much longer til we get there Dad ROFL :0)

    "I've no plans for re-inserting an export file at the moment but if it's something people want and I have the free time to do it I don't see a reason why it can't be done." <-- I probably worded the request poorly "claim load" not re-import. ;0) Great stuff

    "Oh and the "Dave" thing - HAL 9000 is a character from some books by Arthur C Clarke (and a Kubrick movie) and one of his lines is "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that." it's just meant as a joke for those who have read the books " <-- enjoyed the book, not watched the movie. I just couldn't resist :0)

    OOPs PS Yes, I'll test for bugs again after the new update is out. I've been spending as much time in the editor as I am in game.

    Cheers bro
    Last edited by DarkNightsComing; 04-03-2014 at 02:52 PM.

  8. #23
    Colony Founder HAL9000's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    1,871
    Rep Power
    1
    Update time!

    Man I wish we could edit OP posts...

    Usual download

    Updated - bug fixes (and probably more added)
    Added - Remove layers
    Added - Remove Rows
    Added - Remove Columns
    Added - Rotate prefab (if square)
    Added - Flip layers horizontally
    Added - Flip layers vertically
    Added - Import area from a game world (if you're using my land protection mod)


    @DarkNightsComing
    If you want an early peek at the new mod it's in the download. There's no instructions and I'll do a proper post tomorrow (it's snoozing time now) but it's there if you just want a play.

    Hal

  9. #24
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by HAL9000 View Post
    Update time!

    Man I wish we could edit OP posts...

    Usual download

    Updated - bug fixes (and probably more added)
    Added - Remove layers
    Added - Remove Rows
    Added - Remove Columns
    Added - Rotate prefab (if square)
    Added - Flip layers horizontally
    Added - Flip layers vertically
    Added - Import area from a game world (if you're using my land protection mod)


    @DarkNightsComing
    If you want an early peek at the new mod it's in the download. There's no instructions and I'll do a proper post tomorrow (it's snoozing time now) but it's there if you just want a play.

    Hal
    I just want to say... I love you man (of course no homo kind) ;0)
    HEHE
    You rock bro, have a great night!!!
    Testing commenced!!! :0)

  10. #25
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    I am having a blast with the tool.

    How do I create .ex (export) files :0) I want to test this out too. lol

    The clicking in the Main prefab editor window no longer has a bug.
    Still with backup manager, but I only told you about it yesterday :0)

  11. #26
    Colony Founder HAL9000's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    1,871
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by DarkNightsComing View Post
    I just want to say... I love you man (of course no homo kind) ;0)
    Damn... There goes my chance to get luckly... Alas, the search continues...


    Quote Originally Posted by DarkNightsComing View Post
    How do I create .ex (export) files :0) I want to test this out too.
    I've made the post for the mod now, it's here

  12. #27
    Colony Founder Wsiegel's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Ayer, Ma
    Posts
    1,677
    Rep Power
    1
    Thanks Hal, great job with the editor. +1, I am using a laptop and have noticed that when I use a monitor I can get full access to you controls, however when I use the laptop screen only, the window gets cut just under the "Go To Layer" button. No matter the resolution I can't make the full screen window show the bottom controls. nor is there a windowed scroll bar to move the page up or down. Do you have a recommended resolution for this?
    Also I know you have planned the top side 3d views at some point, but do you have any plans or do you know of any working texture viewer for 7D2D? this would help in creating the prefabs and knowing if the textures belong together... now it's all trial and error.
    Thanks again.

  13. #28
    Colony Founder HAL9000's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    1,871
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by Wsiegel View Post
    however when I use the laptop screen only, the window gets cut just under the "Go To Layer" button.
    Hi Wsiegel.

    I think you may have confused my editor with AussieWombats. I don't have a "Go To Layer" button but his does.

    As for the 3D / Texture stuff it's grimreefer24601 that you want to talk too. He's made the asset extractor and 3D region viewer (it's awesome, check it out here)

    Cheers,

    Hal

  14. #29
    Colony Founder Wsiegel's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Ayer, Ma
    Posts
    1,677
    Rep Power
    1
    Thanks Hal, You are so right!.. sorry for the confusion. I do also use Grim's asset extractor thanks again .

  15. #30
    Reconstructionist DarkNightsComing's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    647
    Rep Power
    1
    Quote Originally Posted by HAL9000 View Post
    Damn... There goes my chance to get luckly... Alas, the search continues...
    [/URL]
    I laughed my @ss off, too funny bro.
    I caught the other thread, great freaking job.

    I'm about to figure out how to export and test the tool for any issues or ideas I can put up here for your consideration.

    :0) +1000000 Rep

    Cheers

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •